Ger's Reisverslagen

IJsland 2016

Vragen van lezers

Waarom hebben we gekozen om met de camper via Denemarken en de ferry naar IJsland te gaan?

Het huren van een camper op IJsland kost ongeveer 250 euro per dag. Dat is dus voor drie weken 5250 euro, vliegtuig erbij en een paar overnachtingen in een hotel, geschat op 2x300 (vliegtuig) + 2 x 80 (hotel)= 760 euro.
Afgerond 6000 euro. De overtocht met de camper komt op ca 3500 euro en dan heb je tenminste nog je eigen spulletjes bij je. De keus is dan niet zo moeilijk.

Hoe wordt het geregeld dat de ijsbergen die van de gletsjer en het meer naar de zee stromen onderweg bruggen etc. niet beschadigen?

De ijsbergen die in het gletsjermeer drijven moeten onder een brug door die ca 8 meter boven het water hangt.
Als je weet dat 90% van de ijsberg onder water zit en de rivier maar een beperkte diepte heeft dan zal de ijsberg eerst flink moeten smelten voordat ze de rivier afkan. Op dat moment steekt er nog maar een paar meter ijsberg boven water.
Een ander geval is als er onder de ijskap van de gletsjer een vulkaan actief wordt. Dan komt er plotseling zoveel water vrij dat er geen brug, dijk of weg tegen bestand is. In 1996 is bij een uitbarsting onder de grote gletsjer Vantajokull zoveel los gekomen dat van de weg van 40 km die over de spoelzandvlakte loopt ongeveer 20 km volledig of gedeeltelijk is weggeslagen of verwoest inclusief grote stukken van de vrij lange bruggen die daar liggen.
De filmpjes daarvan zul je ongetwijfeld op YouTube kunnen vinden of je moet hier komen want op diverse plaatsen worden deze vertoont.

Hoe lang duurt de overtocht met de ferry?

De totale vaartijd is ca. 50 uur inclusief een stop op de Faroer-eilanden.

Ik heb altijd begrepen, dat lava een vruchtbare ondergrond is. Nergens kom ik op foto’s of in de verslagen iets tegen over landbouw e/o veeteelt. Hoe zit dat?

Dat lava een vruchtbare ondergrond is dat is zeker waar maar je moet bedenken dat het vele jaren dan wel eeuwen duurt voordat op de lava een laag humus is gevormd die dik genoeg is om te gebruiken voor de landbouw. Dit proces is hier ook nog vertraagd door de lage temperaturen. We hebben lavavelden gezien van 300 jaar oud gelegen op een hoogte van ca 300 meter waar nu een beetje schraal gras op groeit. Hier lopen dan ook wat schapen rond. Eenzelfde lavaveld maar dan hoger gelegen was nu pas bedekt met een grijze op mos lijkende begroeiing wat echter nog niet eens mos was maar een bacteriesoort. Dan moet je ook nog maar afwachten of de volgende uitbarsting niet alles weer vernield en overdekt met as en lava.
Hierdoor is er in het binnenland geen landbouw of veeteelt mogelijk. In de delta’s van de grote rivieren wordt natuurlijk wel veel sediment afgezet die allereerst als grasland wordt gebruikt voor wat koeien, veel paarden en nog veel meer schapen. Landbouw hebben we niet gezien, alleen wat kassen die verwarmd worden met geothermische energie.