Ger's Reisverslagen

IJsland 2016

Hofn - Skaftafell

Zaterdag 9 juli 2016

We rijden naar de volgende camping gelegen in een groot natuurreservaat. Voordat we daar onze opwachting gaan maken bezoeken we onderweg het ijsmeer Jokulsarion. Om 15.00 uur worden we daar verwacht dus tijd genoeg om daar vlakbij, waar het water van het meer de zee instroomt het strand te bezoeken. Het regent en beetje maar dat weerhoudt ons er niet van om een stuk te gaan wandelen. We starten bij de rivier waar de afgeslankte ijsbergen naar zee drijven. De ijsbergen zijn dan klein genoeg om over de rivierbodem en zijn drempels te schuiven en gaan dan richting zee. Ze stranden dan weer op een zandbank vlak voor de kust. Als de vloed opkomt kan het ijs over de drempel heenkomen en drijft dan met de vloedstroom mee en loopt dan iets verder vast op het strand. Het gevolg is dat er meerdere stukken ijs in allerlei afmetingen bij laag water op het strand liggen. Gelukkig was in ons geval het water laag zodat we diverse ijssculpturen konden bewonderen. Na deze wandeling zijn we naar de afgesproken plaats gereden. Dat was gemakkelijk te vinden want het was er druk, veel auto’s, bussen en wij met 18 campers. Het ijsmeer bezoek je met een amfibie-vaartuig waar je via een loopplank ingaat. Ieder krijgt een zwemvest en als alles klaar is gaan we met 20 personen en de bemanning aan het rijden. De weg loop langzaam omlaag en gaat rustig het water in, evenzo onze boot-auto. We varen dan vergezeld met een rubber speedboot het meer op richting de ijsbergen. Omdat het afgaand water was, dat liep dus door de rivier naar zee, lagen veel ijsbergen te wachten voor de ingang van deze rivier om naar zee te drijven. De meesten waren echter nog veel te groot. Deze ijsbergen zijn afkomstig van de grote gletsjer die het meer heeft gevormd. De afstand van deze gletsjer tot de rivier is ongeveer 5 km, de diepte tot 190 meter. Bij hoogwater in de oceaan stijgt het water in het meer ca. 30 cm met als gevolg dat de ijsbergen het meer opdrijven. Ook is daardoor het meer brak met half zoet en half zout water. De temperatuur van het water is in de zomer 6 graden en in de winter -5 graden en door het zout bevriest het water niet. We varen dus rustig tussen de ijsbergjes door, de ene is blauw en de andere zwart van het gruis van de vulkanen. Na dit bezoek gaan we zelf weer richting onze nieuwe camping. Tijdens het bezoek aan het meer regende het veel en regelmatig maar toen we in de boot zaten hield deze regen op.


Een ijsberg op weg naar zee


Gestrand op het strand


Schitterende sculpturen


Deze ijsberg loopt vast net voor de brug


Dezelfde berg nu van de andere kant gezien


De wachtende bergen die zich ophopen met afgaand water


Het amfibie vaartuig en de volg (reddings)boot


Op het droge


Opstappen via de loopplank en een reddingsvest omgehangen krijgen


IJsbergen


Hoe mooi blauw kan zijn


Blauw en doorzichtig


De blauwe loert over de zwarte


De Swartifoss, met de basalt omgeving


Basalt als orgelpijpen


De waterval van boven


De gletsjer


Het einde van de gletsjer en het ijsmeer


Het ijsmeer en de rivier die over 20 km naar zee stroomt


De omgeving van de camping met de hoogste bergen van IJsland

Zondag 10 juli 2016

We hebben een vrije dag. Tijd om een flinke wandeling te maken in het natuurgebied waar we staan. We bezoeken de Svartifoss waterval en kijken bovenop een gletsjer. Het nationaal park trekt veel bezoekers van allerlei nationaliteiten en veel IJslanders waarvoor de vakantie ook is begonnen. De camping is dus bezaaid met zeer veel tentjes.
De Chinezen ontbreken hier in tegenstelling tot gisteren. Waarschijnlijk omdat je hier een flink eind moet lopen voor de mooie natuur en gisteren hoefden ze alleen een loopplank over.