Ger's Reisverslagen

Turkije zomer 2019

Konya

Zaterdag 21 september 2019

We trekken het binnenland in en ervaren een heel ander Turkije. Het is het Turkije van de islam. We volgen een weg langs een grote rivier en langzaam klimmen we naar de Anatolische hoogvlakte. Het hoogste punt dat we bereikten lag op 1650 meter. De vlakte zelf ligt op ca 1000 meter boven de zeespiegel. Op de vlakte zijn de wegen kaarsrecht en goed te berijden.
Vanaf de middag staan we op een parkeerterrein midden in de stad en op loopafstand van de belangrijkste bezienswaardigheden.
Als eerste bezoeken we vroeg in de avond de Derwish-show, een letterlijk wervelende show waarin 25 islamitische monniken ronddraaien op muziek van fluit en trommel om zo in extase te geraken.

Zondag 22 september 2019

Konya is nauw verbonden met Mevlana de oprichter van de Derwish, daarom bezoeken we het Mevlana museum waar Mevlana ligt begraven en vele belangrijke volgelingen. Ook zie je scenes uit het leven van de Derwish en hun huisvesting.
In Konya ligt een heuvel midden in de stad. Dit is de enige ongelijkheid in dit vlakke land en dus altijd strategisch van groot belang geweest. Op dit heuveltje, eigenlijk meer een grote terp ligt o.a. de Alaeddinmoskee. In tegenstelling tot de meeste moskeeën is dit een bouwwerk zonder koepel. Hij stamt uit de 13de eeuw en is gebouwd door een Seldjoekse sultan. Van dit type hebben we er ook een gezien in Efeze.
Konya is een islamitisch bolwerk en bijna alle vrouwen dragen hoofddoeken en lange jurken. Wel zijn de jongere niet altijd trouw aan deze gewaden.


Op de straten de Turkse vlaggen. Turkije herbergt een grote vescheidenheid aan inwoners. De Turk bestaat niet, daarom waarschijnlik de krampachtige poging om dit land bijeen te houden


Onderweg zijn de uitzichten prachtig


Zo staan we midden in de stad Konya


De monnikken groeten en gaan daarna draaien


De hele groep in extase


De moskee naast het museum


Het Mevlanamuseum vanaf het plein


Het graf van Mevlana


Een stukje uit een Koran uit het jaar 1314


De binnenplaats met de verblijven van de monnikken


De binnenzijde van de Alaeddinmoskee


De opgraving op het hogere deel van Catalhöyük


Een huis met in het midden een begraafplaats onder de vloer


Staande op het hoogste punt van de nederzetting 21 meter boven maaiveld


De opgraving aan de rand van de stad om de onderste lagen te onderzoeken


De omleiding op de snelweg


Samir, de zoon van de campingeigenaar is de man op de brommer die bijna iedereen naar de camping begeleide


Deze hoorde niet bij ons maar loopt ook op de snelweg


De entree van de Kervansaray


Een kleine moskee op de binnenplaats


De entree van de voorraad cq winterstalling


De centrale galerij


De eerste zijbeuk alles massief uitgevoerd met zware steenblokken


De dwarsrichting


De koepel in het centrum van de winterplaats


De fortachtige buitenkant van de Kervansaray

Maandag 23 september 2019

Vandaag van Konya naar Sultanhani een rit van ca. 200 km met een omweg via een opgraving die niets met de rest van de ‘oude stenen' te maken heeft omdat deze zo kort geleden pas is ontdekt en tot 9400 jaar terug gaat. De eerst ontdekking was in 1958, van 1961 tot 1963 gevolgd door intensievere opgravingen.
Vanaf 1993 is er jaarlijks een Internationaal en een Turks team tijdens de zomermaanden bezig de stad bloot te leggen.
De opgravingen zijn bijzonder en de resten zijn van leem (vandaar de overkappingen). De opgravingen die buiten liggen zijn weer afgedekt door plastic zakken met aarde die zo de weersinvloeden moeten teniet doen. Binnen dienen de zakken ter ondersteuning.
Het is de stad Catalhöyük een pro-neolitische nederzetting. De stad huisveste tussen de 5000 en 8000 inwoners en heeft geen straten. de huizen zijn tegen elkaar gebouwd en de ingang in is een opening in het dak. Dit als verdediging tegen wilde dieren. Na een aantal jaren werd er een nieuwe woning gebouwd op de oude. Het dak liet men inzakken en er werd een nieuw dak op de hoger gemaakte muren gelegd. De doden begroef men onder de vloer en waarschijnlijk was dat een reden om opnieuw te starten met de woning. Op deze wijze zijn er vele lagen huizen gebouwd. De heuvel die daardoor ontstond was in het midden 21 meter boven het maaiveld.
Toen we in Sultanhani waren bleek de afslag die naar de stad liep dicht te zijn door asfalteringswerkzaamheden. We hebben daarom de campers bij de omleiding opgevangen en via een alternatieve route naar de camping gebracht.
In de namiddag hebben we nog de prachtig gerestaureerde Kervansaray bezocht, de grootste op de oude zijderoute. Deze gebouwen stonden om de 30 km langs de route om de caravanen onderdak te bieden en bescherming in de nacht. Ze zijn vanaf de 13de eeuw gebouwd door de Seldjoeken.